Ağrılarınızı ve sinirlerinizi yatıştırmak ayrıca evinizi arındırmak için ...

Doğa gezilerimizde toplama şansına sahip olduğumuz adaçayı, özellikle kış aylarında elimin altında olması gereken bir bitkidir. Evimizde iki türlü kullanılır. Birincisi çay olarak, ikincisi de tütsü olarak.

Çay Olarak Kullanımı
Bir-iki dal adaçayını demler, limon ve bal ile ev halkına ikram ederim. Bitki çayı denilince bazı kişiler suratlarını ekşitsede her birinin vücudumuza, ruhumuza etkisi bambaşkadır.
*Sancılı regli dönemlerinde
*Baş ağrısı, eklem ağrısı ve gaz sıkıntısı çekilen dönemlerde çokça başvurduğum bir içecektir.
*Ağız içinde oluşan yaralar, diş hastalıkları, boğaz iltihaplanmaları gibi durumlarda da gargara yaparak kullanabilirsiniz.

Epey bir zaman önce edindiğim bilgi ; erkeklerin çokça tüketmesinin hormonal dengelerinde değişikliğe sebebiyet verebileceği yönünde olduğundan evdeki erkek kısmını adaçayından biraz uzak tutuyorum. Çünkü içinde östrojen hormonu taklitçisi bir maddeye sahip ve bu madde östrojen hormonunuzun çalışmasını tetikleyen bir yapıya sahiptir. Zaten menepoz döneminde tavsiye edilmesinin nedenlerinden biri de budur. Şayet kadınlık hormonu ile ilgili sorun yaşıyorsanız adaçayı ile tanışma zamanınız gelmiş demektir.

Hamilelik dönemlerimde seyrekte olsa kullanmışlığım vardır. Buna rağmen emziren kadınların, hamilelerin ve epileptik nöbetleri olan kişilerin kullanması tavsiye edilmemektedir.

Adaçayının ikincil kullanımı
Bu bilgiye ulaşmamdaki hikayede gene dağ, bayır gezimizde rastladığımız bir teyzenin tavsiyesiydi. Bizi çok sevmiş nazar değmesin diye bu bilgiyi paylaşmak istemiş.. :) Eskiler işlerini bilir dedim ve araştırdım ... Adaçayının dallarını, yapraklarını kırıp sadece tütsü için kullanacağınız bir kase, tabak vs..içinde yakabilirsiniz..İyice tutuşunca üfleyerek söndürün ve tüten dumanı evinizin her köşesinde dolaştırın..Niyetiniz evinizin huzuru, mutluluğu olabilir (biraz da size kalmış)...
Ne  gibi bir etkisi var diyecek olursanız: Özellikle hane içindeki anlaşmazlıkların giderilmesi, çiftler arasındaki bağı kuvvetlendirmesiymiş. Tabii en önemlisi evimizde oluşan negatif etkilerden arınmak ve kem gözlerden korunmak gibi özel bir mistiği olduğunuda anlatmıştı....Denemedim sanmayın hemde bir kaç kez.. :)  İşe yaradı mı!? Sanırım inandığım ve kendime mantıklı bir açıklama da bulduğum için evet....Sinirleri yatıştırıcı bir etkiye sahip olması nedeni ile yanma eylemi sonucunda etkin madde açığa çıkıyor ve teneffüs ediyorsunuz..Soluma ile alınan sakinleştirici madde ciğerler tarafından çok daha çabuk emildiğinde ( ben öyle biliyorum) rahatlama hissiyatı uyandırıyor ki bu da olaylara öfkeyle kalkıp zararla oturma durumudan kurtarıp, sakince düşünebilmeğe ve değerlendirmeğe itiyor...Gene çok yazdım görende büyük bir denklemi çözdüğümü zanneder. :D


Nilüfer Seral